Son yıllarda paketli ürünler ve vatandaşın yeme bozuklukları birçok sindirim hastalığına sebep oluyor.
Artan kiloların yanı sıra sindirim sistemi hastalıkları başka hastalıklara da davetiye çıkarıyor.
Besinlerin vücutta parçalanarak kullanılmayan kısımların atılmasına kadar tüm işlevleri kapsayan sindirim sisteminde görülen hastalıklar, birçok yöntemle teşhis edilebiliyor.
Erken tanı konmayan hastalıklar, ilerleyerek daha köklü rahatsızlıklara yol açabiliyor. Tedavi edilmedikleri durumda ise önüne geçilemez boyuta ulaşıyor.
“Kansere dönüşme riski de ortadan kaldırılıyor”
Farklı hastalıkların erken teşhis edilmesinin önemine değinen uzmanlar, şu ifadelere yer veriyor:
Erken teşhis edilmeyen birçok sindirim hastalığı, tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Örneğin kolon polipleri, kalın bağırsakta oluşabilen küçük doku kümeleridir ve genellikle belirti vermezler.
Ancak bazı büyük veya anormal polipler, rektal kanama, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik veya karın ağrısı gibi şikayetlere neden olabilirler. Bu nedenle 50 yaş ve üzerindeki kişilere, düzenli kolonoskopi taraması yaptırmalarını öneriyoruz.
Kolonoskopi taraması, poliplerin erken teşhis edilmesini ve aynı kolonoskopi işlemi sırasında çıkarılmasını sağlıyor. Bu şekilde kansere dönüşme riski de ortadan kaldırılıyor.
“Yemek borusu kanserine kadar varan ciddi komplikasyonlara yol açabilir”
Dünya genelinde birçok kişide görülen reflü rahatsızlığının da ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Her ne kadar risksiz bir hastalık olarak görünse de gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde yemek borusu kanserine kadar varan ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Bu tedavi yöntemleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar etkili olabilirken; rahatsızlığın ilk aşamasında yanma hissi, mide ekşimesi, ağızda ekşi veya acı tat, yutma güçlüğü ve kronik öksürük gibi semptomlar görülebilir.
“Risk değerlendirmesi yapılabilir ve tedaviye hızla başlanabilir”
Pankreas hastalıklarının erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilebileceğinin altını çizen uzmanlar, “Pankreasın endoskopik muayenesi için Endoskopik Ultrasonografi (EUS) kullanılır. EUS, sindirim sistemi organlarını ve çevresindeki dokuları ayrıntılı bir şekilde incelemeye yardımcı olan bir teknolojidir. Bu sayede pankreas kanseri veya kistler erken teşhis edilebilir, pankreas hastalıklarının risk değerlendirmesi yapılabilir ve tedaviye hızla başlanabilir.” dedi.
“Yutma güçlüğüne neden olan bir durum”
Akalazya hastalığında kullanılan teknolojik araçları da şu sözlerle açıklandı:
Akalazya, yemek borusunun alt kısmında yer alan kasın gevşememesi ve sürekli kasılmış halde kalması sonucu yutma güçlüğüne neden olan bir durumdur. Bu hastalığın tedavisinde ise Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) yöntemi kullanılır.
POEM, hastaların yutma fonksiyonlarını geri kazanmalarına yardımcı olur. Ancak her rahatsızlıkta bu gibi dönüşleri almak mümkün değil. Örneğin huzursuz bağırsak sendromu, hayat kalitesini doğrudan etkiler ve tedavi için hastanın hikayesini derinlemesine öğrenmek gerekir.
Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)